7 березня 2016 р.

Безцензурний "Кобзар"

2 березня в нашій біблітеці відбулася презентація збірки "Кобзар", упорядкованої шевченкознавцем Миколою ЗУБКОВИМ. Про свою працю гість розповів учням 9-х класів ЗСШ № 187. Слухачі дізналися багато нового про життя та творчість пророка нашого славетного Тараса Шевченка.  
На відміну від числених так званих "повних" збірок, пропоноване видання є максимально повним зібранням поетового статку, яке поєднало всі твори, що потрапили під цензурування як за царату, так і за радянщини. До того ж чимало творів подано з авторовими варіаціями, практично невідомими широкому загалові. Основну частину озпочинає авторова передмова до другого "нездійсненого" видання "Кобзаря".
Зануритись у Шевченкову добу допоможуть чимало унікальних прижиттєвих документів, автографів віршів, листів, світлин поета та його автопортретів. І нарешті, усе видання, від першої до останньої сторінки, упорядковано згідно з правилами українського правопису 1928 року. "т.з.в. Харківського, або Скрипниківського правопису, який на думку науковців-філологів, є історично й фонетично найближчим до мови, якою промовляв до нас поет.

Немає коментарів:

Дописати коментар