31 травня 2023 р.

Рабство за власним бажанням

 


Щоб привернути увагу людей до небезпеки тютюну та до хвороб, яким цілком можливо запобігти, ВОЗ засновано щорічну подію — Всесвітній день без тютюну, який планета відзначає 31 травня.


За даними ВОЗ, кількість смертей від активного паління тютюну складає 8 мільйонів на рік, ще мільйон людей помирають через наслідки впливу пасивного паління.


Згідно з дослідженнями ВОЗ, близько третини наших співвітчизників палять. Особливо багато курців серед молоді, зважаючи на популярність кальянів і електронних сигарет.


Дослідники стверджують, що шкода від електронних сигарет не менша, ніж від звичайних, так як вони теж містять токсини й канцерогени. До того ж електронні сигарети не сприяють зменшенню залежності від паління, попри рекламні обіцянки виробників.


Так, це справжня залежність,тому що активною складовою тютюну є нікотин — наркотична речовина, яка діє на певні рецептори головного мозку, викликаючи відчуття позитивного ефекту та звички до його повторення. ВОЗ відносить нікотин до наркотиків нарівні з героїном та кокаїном.

Немає коментарів:

Дописати коментар