28 червня 2023 р.

Правовий орієнтир: Конституція України

 

Конституцією будь-якої країни по-суті є збірка правил, що слугують для визначення її політичного устрою, повноважень керівних інституцій, а також громадянських прав і обов’язків. Часто Конституцію іменують Основним законом, бо вона займає верховну позицію над усіма іншими законами. Для багатьох країн прийняття Конституції пов’язано з революціями чи визвольними війнами, для інших воно стало вирішальним кроком на шляху до суверенітету. Не є виключенням і Україна — нашу Конституцію було прийнято на п’ятому році незалежності. Ця довгоочікувана і визначна для українців подія відбулася 28 червня 1996 року, і відтоді щороку 28 червня ми відзначаємо державне свято — День Конституції України. 

Волелюбні українці здавна прагнули до самостійної державності, а отже, й до написання власної Конституції. Не всі знають, що першою з конституцій усіх європейських країн була українська. Все почалося з Полтавської битви 1709 року — після поразки в ній гетьман Іван Мазепа з частиною Війська Запорізького перебрався до міста Бендери. Там Мазепа невдовзі помер, а козаки 5 квітня 1710 року обрали собі нового очільника — Пилипа Орлика. Разом з виборами гетьмана було прийнято й Конституцію, яка складалася з 16 статей.

Наступний шанс на власну Конституцію українці отримали лише після фактичного розпаду СРСР. В 1990 році Україна задекларувала державний суверенітет, а 24 серпня наступного року обрала для себе незалежність на референдумі. 

Проте дійти згоди з усіх суперечностей було непросто. Між парламентарями точилися суперечки щодо державної мови, національної символіки, розподілу повноважень між президентською та парламентською гілками влади, статусу Криму та інших важливих питань. Зрештою, зранку 28 червня о 9 годині 20 хвилин за ухвалення Основного закону віддали голоси 315 депутатів, а цей день назавжди увійшов в історію. Нарешті незалежна Україна отримала свою Конституцію. 

КОГО В НАШІЙ КРАЇНІ ВВАЖАЮТЬ «БАТЬКОМ» ОСНОВНОГО ЗАКОНУ?

Це Михайло Сирота, один з Конституційних авторів, який у вирішальну ніч представляв на трибуні українського парламенту всі статті перед голосуванням.


В ЧОМУ УКРАЇНСЬКИЙ ОСНОВНИЙ ЗАКОН ВБАЧАЄ ГОЛОВНИЙ ОБОВ’ЯЗОК ДЕРЖАВИ?

В 3-й статті Конституції України таким обов’язком проголошено забезпечення прав і свобод людини.


СКІЛЬКИ ВСЬОГО ІСНУВАЛО ПРОЄКТІВ УКРАЇНСЬКОЇ КОНСТИТУЦІЇ?

З початку незалежності до 1996 року існувало 15 різних проєктів Конституції, створених різними політичними силами, спеціальними комісіями, науковими діячами.


ЧИ БУВ ПРИСУТНІЙ НА ЗАСІДАННІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ В «КОНСТИТУЦІЙНУ НІЧ» УКРАЇНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ?

Ні, тодішній президент Кучма не був присутній у парламенті вночі, але він з’явився там вранці, за кілька хвилин до вирішального голосування. Потім був короткий виступ президента, в якому він надав прийняттю Конституції історичного значення.


СКІЛЬКИ ВСЬОГО СТАТЕЙ МІСТИТЬ УКРАЇНСЬКА КОНСТИТУЦІЯ?

В 14-ти розділах українського Основного закону міститься 161 стаття. З перехідних положень сформовано 15-й розділ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар