14 серпня 2023 р.

Спас - йде вже літечко від нас

14 серпня - свято Маковія. Інші назви: Маковій, Перший Спас, Медовий Спас. 


В Україні свято поєднує в собі два світи: релігійний та фольклорний. Народні традиції святкування тісно переплетені з християнськими переказами та легендами. 

Свято Маковія припадає на найврожайніший місяць літа – серпень. 

Він відзначається жнивами, а також достиганням овочів та фруктів. А ще у серпні дозріває мак, саме звідси походить народна назва Першого Спаса – Маковій. А от назва «Медовий Спас» вказує на те, що в цьому місяці збирають свіжий мед. 


Щороку вранці 14 серпня щирі віряни прямують до церкви, щоб освятити «маковійчики». Так називають польові букети, головною прикрасою яких є макові головки. Букети зазвичай складають з польових волошок, любистку, чорнобривців та інших квіток. Такі освячені квіткові композиції слугують своєрідним оберегом, який захищає родину від різних бід. 

Є повір’я, що зернятка маку з освяченої макової голівки, можуть вберегти дім від недоброзичливих гостей, тому їх посипали на порозі. На освячення несуть мед та воду. На Маковія в кожному домі мають бути страви, приготовані з додаванням маку. Зазвичай це вареники, пиріжки чи млинці з солодкою маковою начинкою.

Медовий Спас ще часто називають Водним, оскільки цього дня наші предки зазвичай освячували криниці на своїх подвір’ях. Звичай цей прийшов ще від язичницьких вірувань, згідно яких вшановували природні стихії та силу води.



Немає коментарів:

Дописати коментар