28 травня 2021 р.

Мистецтво оригамі. Журавлики шастя


Заняття оригамі дуже корисні для дітей, адже вони сприяють розвитку дрібної моторики, координації рухів руки, просторової уяви. Саме слово японського походження і складається зі слів: "ори" - папір та "ками" - складання. І перші майстри оригамі з'явилася в Японії.

У кожній японській родині це мистецтво передається з покоління в покоління. Сьогодні мистецтво оригамі актуальне для всього світу.

Освоїти основи цього мистецтва до бібліотеки завітали учні 2-А та 2-Б класів спеціалізованої школи №187 з поглибленим вивченням української та англійської мов. Ось таких журавликів щастя, символу добра і миру складали діти на майстер-класі бібліотекаря Гульнари Кутибаєвої.

Вперше схема складання класичного японського журавлика була опублікована в 1946 році в одному з англійських дитячих журналів. В Японії оригамі вважають талісманом успіху і використовують в якості торгової марки. Значок "Міцубісі" із зображенням трьох трикутників - це фігури оригамі.

Найголовніша і найвідоміша легенда про це японське мистецтво пов’язана з найважливішою фігуркою оригамі - паперовим журавликом. У країнах Сходу журавель вважається символом любові, віри і надії. Люди здавна вірять, що якщо зробити тисячу таких фігурок, а потім подарувати їх усім близьким і знайомим, то реалізується саме-саме заповітне бажання.Сама легенда виглядає приблизно так.

Колись давно жив дуже бідний майстер, який все своє життя присвятив оригамі і був надзвичайно добрим до всіх і до всього, що його оточувало. Він цілими днями складав з аркушів паперу різні фігурки, а потім роздавав дітям. Але одного разу він зустрів на дорозі мандрівного ченця і подарував йому фігурку журавлика. Чернець був зворушений. Потім він сказав: «Складай свої фігурки далі. Головне - твоя віра в їх важливість. Навіть якщо навколо війна, залишайся вірним своєму мистецтву, і воно віддячить тобі, зробивши тебе багатим і відомим ».

Незабаром і справді як за пророцтвом монаха почалася війна. Молоді пішли на війну, але кінця цьому жаху не було видно. Тільки бідний майстер вперто продовжував робити свої фігурки з паперу. Люди розгнівалися на нього і вирішили спалити його майстерню. Але коли вони опинилися в ній, вони були вражені різноманітністю і пишністю фігурок. Тоді майстер подарував кожному фігурку, яка йому сподобалася і припала до душі. На очах у гостей майстер склав з листа журавлика, який тут же замахав крилами і полетів - він був вісником миру. Люди повірили в себе, надихнулися і незабаром перемога була за ними.

Після другої світової війни журавлик став справжнім символом миру і свободи. А також символом позбавлення від ядерної загрози і променевої хвороби. Це пов’язано з іншою легендою, яка дуже схожа на бувальщину і оповідає про дівчинку на ім’я Садако Сасакі. Вона народилася в 1943 році, а в 1945 під час бомбардування Хіросіми загинули її батьки. Сама вона була хвора на променеву хворобу. У лікарні вона почала складати фігурки з паперу. Дівчинка вірила, що історія про тисячу журавлів, які виконують бажання - непідробна істина. Мріючи одужати, вона один за іншим складала паперових журавликів і просила про мир на всій планеті.

Але мрії не судилося збутися. Склавши тільки 644 журавлика, дівчинка померла 25 жовтня 1955 року. Але ідею підхопили багато людей по всьому світу. І нові і нові журавлики стали «прилітати» в музей миру. Таким чином, маленький паперовий журавлик став символом миру.


Немає коментарів:

Дописати коментар