28 жовтня 2015 р.

"В борні за волю"

"... І козацький дух іще не вмер
Ви, сини великої родини,
Творите історію тепер,
Творите безсмертя України"

В сонячний осінній день до нашої бібліотеки завітав "десант із Мотовилівки", місця, де в 1918 році відбувся непереможний бій січових стрільців за волю України, - Андрій Мороз, Юрій Мороз та Світлана Жук. 
Січові стрільці "вважали себе нащадками козаків, майже за Т.Шевченком "всього триста, як скло...", спішили шткрмувати Київ, щоб своєю смертю в нерівному бою підняти Україну. Після цього бою Р.Дашкевич сказав такі слова: "Під Мотовилівкою з України звалився камінь федерації", - пише в своїй книзі "По рідній землі з чистим серцем" Андрій Мороз - письменник, краєзнавець, хорунжий, Почесний громадянин Фастівщини, за ініціативи та безпосередньої участі якого в тім краї втілюється в життя багато проектів культурологічно-пізнавального характеру: пам'ятні знаки, плити, хрести загиблим героям.
Учні 7-8-х класів ЗСШ № 187 познайомились з унікальними матеріалами, які висвітлюють історичні події, пов'язані з цимкраєм, які за браком грунтовних розвідок досі ще мало знані у світі та в Україні.
Слухачі "помандрували" у славні козацькі часи та в буремні події 1918-го козацькі часи, відчули незламний дух українських патріотів - січових стрільців - нащадків запорозьких козаків, і обвіяні буйним вітром минулого, повернулися у наш час та відкрили для себе багато нового з історії студентського і молодіжного руху України, яка мало вивчається і тривалий час замовчувалася.
Кращу долю для України виборюють сьогодні українські патріоти. Андрій Мороз завітав до бібліотеки зі своїм сином - Юрієм Морозом, учасником АТО, старшим солдатом 44-ї окремої артилерійської бригади, учасником Дебальцевської операції з позивним "Лютий", членом Спілки української молоді, клубу "Повстанець", учасником революції гідності, який пішов добровольцем на фронт, та талановитою поетесою з Мотовилівки Світланою Жук, яка презентувала свою збірку "В борні за волю". У збірці висвітлюються репресивні дії більшовиків проти українців в роки сталінської доби, а також варварська агресія путінського режиму проти незалежної України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар