11 квітня 2019 р.

Зоряна палітра митця

З метою популяризації історико-культурної спадщини космічної епохи людства в нашій бібліотеці відкрилася експозиція ювілейної виставки до 100-річчя від дня народження Заслуженого художника України Олексія Архиповича Горбенка.
Починаючи з 1961 року і включно до 1990 року український живописець Олексій Горбенко створив портретну галерею п'ятнадцяти героїв космонавтів. Портрети перших космонавтів знаходяться в державних історичних музеях україни, Білорусі, Німеччини та в приватних колекціях світу. Вони дають уявлення про початок зародження і завершення космічних подій радянського часу.
Портрети мами космічного конструктора Сергія Корольова - Марії Миколаївни є символом материнської любові та української сильної генетики, є символом доброти материнського серця і продовження земного життя на планеті Земля.
 
Художній світ Олексія Горбенка ввібрав у себе історичні події з початку Другої світової війни. Першокурсника Київського державного художнього інституту Альошу Горбенка, родом з Ржищева, з олівцем і пензлем та планшетом забрали на фронтові дороги, де він служив зв'язковим та кореспондентом. І великою радістю для всіх матерів були трикутники, в яких разом з фронтовими листами були крихітні портрети їх синів, написаних молодим портретистом Альошею Горбенком з України.
 
 
Художник О.А. Горбенко створив галерею 28-ми портретів знатних робітників і хліборобів України, 14-ти портретів видатних діячів науки і культури, написав безліч прекрасних пейзажів та натюрмортів.
 
Творчу діяльність професійного художника більше 60-ти років поєднував викладач, доцент,  професор О.А.Горбенко з педагогічною діяльністю досвідченого методиста-наставника в справі підготовки молодих архітекторів. Він один з фундаторів кафедри малюнку та живопису архітектурного факультету КНУБА.
Багато його учнів стали відомими архітекторами. Онуки й правнуки Олексія Архиповича Горбенка продовжують мистецьку творчу династію.
Запрошуємо відвідати нашу виставку, яка траває з 11 квітня до 11 травня 2019 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар