26 жовтня 2019 р.

Остання представниця славетного гетьманського роду

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулося відкриття виставки "Гетьманівна Олена" до 100-річчя від дня народження Олени Отт-Скоропадської (1919-2014 рр.). На виставці представлені унікальні світлини та спогади молодшої доньки гетьмана Павла Скоропадського.
Все це люб'язно передав нам для перегляду Музей гетьманства в м. Києві, з яким бібліотека співпрацює багато років.
Ювілейна виставка була презентована в Музеї 5 липня 2019 року, після цього експонувалася в Кабінеті Міністрів України. А зараз вона в нашій бібліотеці! і всі, хто цікавиться українською історією, мають можливість ознайомитися із життєвим шляхом останньої представниці давнього аристократичного роду - її ясновельможності гетьманівни Олени Павлівни Отт-Скоропадської у родинних світлинах та спогадах. 
 
З перших днів існування Музею гетьманства Олена Павлівна передавала до його колекції унікальні родинні матеріали та речі, а також допомагала Покровській церкві. А вперше гетьманівна приїхала до України в жовтні 1991 року, відразу після проголошення державної незалежності на запрошення Академії наук, після цього побувала в Україні ще кілька разів. Вона дуже раділа незалежності нашої держави.
Піклуючись про долю родинних документів, передала їх до України. Вони зберігаються нині в Національному історичному архіві України, Чернігівському історичному музеї імені В.Тарнавського, Національному військово-історичному музеї України та Музеї гетьманства в м. Києві.
"Ви маєте дуже велике щастя, ви маєте свою державу.
Що ви зробите самі, це справа українців. 
Головне не сваритись, головне мати єдність всередині.
Подивіться, у вас чудова молодь, у вас є так багато натхнення молодої держави"
Олена Отт-Скоропадська
Виставка довготривала і її можна відвідати в нашій бібліотеці до 1 січня 2020 року. Чекаємо вас за адресою вул. Солом'янська, 33.
Бібліотека щиро дякує колективу Музею гетьманства в м. Києві та особисто директору музею Галині Яровій за надану можливість більше дізнатися про життя та подвижницьку діяльність виняткової жінки, щирого патріота України, її світлості Олени Павлівни Отт Скоропадської.

Немає коментарів:

Дописати коментар