8 березня 2021 р.

«Якби зібрать красунь усіх віків…»

«…З яких зірок злетіла ти сюди,

Така ясна, що спів про тебе лине?

Світи ж мені, світи мені завжди,

Над зорі всі, зоря моя єдина!»

Володимир Сосюра

Українська жінка – особливий феномен, який не має аналогів у світі!

Найвідоміші жінки України

Своєю багатогранною діяльністю ці видатні українські жінки вплинули на розвиток і становлення української держави.

Велика київська княгиня Ольга – видатна жінка, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії. Ця мудра та сильна жінка 17 років була правителем Київської Русі, однієї з наймогутніших держав того часу.

Анна Ярославна або Анна Київська – донька Ярослава Мудрого, яка стала королевою Франції. Анна мала найкращу освіту, яку тільки можна було здобути в 11 столітті. Київ тоді був найрозвиненішою столицею Європи.

Роксолана, в перекладі з турецької означає «жінка з Русі», Хюррем Султан, Анастасія Лісовська – видатна постать історичної доби 14 століття, найяскравіша правителька Османської імперії, яка змогла повернути хід історії.

Маруся Чурай – легендарна українська народна співачка та поетеса часів Хмельниччини.

Леся Українка – видатна українська письменниця, поетеса, перекладач і культурна діячка. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі.

Соломія Крушельницька – легенда оперної сцени, Вагнерівська примадонна 20 століття.

Катерина Білокур – українська художниця, майстер народного декоративного живопису, яка неповторно передавала на полотні незвичайну красу квітів рідної землі. «Якби  у Франції була  така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї» - сказав Пабло Пікасо, побачивши її роботи на виставці   у Парижі.

Квітка (Квітослава – Орися) Цісик – американська  співачка українського походження, неперевершена виконавиця українських народних і популярних пісень.

Ліна Костенко – видатна українська письменниця, поетеса, Лауреат Шевченківської премії, премії фундації Антоновичів, премії Ф. Петрарки, нагороджена найвищою відзнакою Світового конгресу українців - медаллю Святого Володимира. Своїм життям та творчістю вона засвідчує несхитну мужність та палку любов до України.

Читай про видатних жінок України в нашій бібліотеці!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар