26 червня 2021 р.

Підліток і наркотики: здоров'я і майбутнє

 26 червня – Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

Щорічно 26 червня, починаючи з 1987 року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом з метою створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками. З кожним роком цивілізовані країни все більше страждають від ввезення наркотиків із неблагополучних держав. Боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів — один із основних напрямків правової діяльності міжнародних організацій. Генеральна Асамблея ООН визнає, що, незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, світова проблема наркотиків, як і раніше, залишається серйозною загрозою для здоров’я і безпеки населення, особливо молоді.

Як визначити наркотичну залежність у підлітків

 Доволі часто наркозалежністю страждають підлітки. Слід дуже пильно спостерігати за своїми дітьми. Якщо батьки уважні до своєї дитини, то вони можуть вчасно помітити чи запідозрити щось неладне. Дитина стає доволі скритною, при цьому відносини в родині лишаються незмінними. Дитина може уходити з дому в той час, коли раніше була чимось зайнята. Порушується режим сну. Втрачається інтерес до навчання, а також до занять та хобі, які дитина раніше любила. Дуже часто діти починають пропускати уроки без будь-яких пояснень. В школі діти починають погано навчатись, помітно погіршується успішність. Спостерігається дивна поведінка. Вона нагадує алкогольне сп’яніння, але при цьому запаху спиртного не відчувається. У дітей зростає потреба в грошах. Якщо раніше дитині вистачало грошей, які ви їй виділяли на кишенькові витрати, то тепер їй потрібно більше коштів. Часто спостерігається зникнення коштів з гаманця або цінних речей з дому. Серед друзів можуть з’являтись досить сумнівні особистості. Як правило, дитина тягнеться саме до такої людини. Можуть бути перепади настрою. Ну і, звичайно ж, можуть спостерігатись сліди від ін’єкцій на руках.

Найістотнішими причинами вживання наркотиків є цікавість, бравада,прагнення до незвичайних відчуттів, вплив оточення. При цьому стає очевидним, що цікавість підігрівається більш “досвідченими” товаришами і доповнюється власною самовпевненістю та наївністю початківця

Навіть перша спроба може бути летальною

Серед молоді нерідко побутує думка: немає нічого страшного, якщо спробувати наркотик один раз. Це дуже небезпечна помилка. Навіть перше знайомство з наркотиком може викликати алергічну реакцію, загострення прихованої вади серця, гостру кисневу недостатність у клітинах мозку і серцевому м’язі й скінчитися летально. Чим молодша людина, тим пагубніше впливає наркотик на її організм. Хронічне отруєння наркотиком різко уповільнює ріст, фізичний і психологічний розвиток. Впливає наркоманія і на потомство. Навіть нетривале вживання наркотиків підлітком погано впливає на здоров’я майбутнього потомства. Особливо небезпечні наркотики для вагітної жінки. Наркомани не здатні концентрувати увагу, виконувати кваліфіковану роботу. Їх професійна придатність обмежена, тобу багато хто змушений відмовитись від улюбленої справи. Зруйнувавши своє здоров’я, наркозалежні віддаляються від професії, від можливостей самим забезпечувати свої потреби, стають тягарем для рідних і зайвими в суспільстві. Вся їх енергія, всі бажання спрямовані виключно на добування і прийом наркотиків.

Наслідки наркозалежності

Наркоманія калічить особистість, змінює характер людини. Такі хворі стають егоїстами: байдужими, брехливими, емоційно нестійкими. У них понура дратівливість і агресія швидко змінюється на цілковиту байдужість, погіршується пам’ять, розумові здібності деградують до слабоумства та інвалідності. Підлітки, які вживають наркотичні речовини, важкі у спілкуванні, особливо з близькими людьми. Вони сприймають оточення і своїх рідних як потенційних ворогів. Наркоман страждає сам і змушує страждати своїх близьких. Більшість опитаних учнів та студентів повідомили, що вони відносно легко можуть дістати наркотики у торговців на дискотеці, у барі, на вулиці. Наркотики залишаються доступними й поширеними серед різних верств населення і особливо – серед молоді. Тому й боротьба з цією небезпекою повинна починатися теж із молодшого віку – щоб не упустити час і запобігти зростанню захворюваності.

Перед тим, як просто спробувати в своєму житті щось нове, 

замисліться про наслідки!

 



Немає коментарів:

Дописати коментар