28 липня 2021 р.

Володимир Великий - творець середньовічної європейської держави

"Благословен Господь Ісус Христос, що полюбив Руську землю і просвітив її Хрещенням святим" 

(Повість минулих літ)

День Хрещення Київської Русі -України - державна пам'ятна дата на честь Хрещення Русі, що відзначається в Україні щорічно у День пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. 

Найціннішим скарбом храму душі людської завжди була віра. 1033 роки тому рівноапостольний князь Володимир Великий започаткував нову добу в історії Київської Русі. Саме князю Володимиру Великому припало хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією. За дійство, яке відбулося у водах Дніпра, коли хрещення прийняли усі, князя люди стали називати "Великим". 

Київська держава підтримувала найтісніші стосунки з Візантією - найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу. Так він  вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ. Володимир Великий хотів об'єднати землі, централізувати владу, змінити світогляд людей та підкреслити значення православних традицій в історії і розвитку суспільства. Згідно з "Повістю минулих літ", київський князь Володимир під час Хрещення народу проголосив таку молитву: "Боже Великий, що сотворив небо і землю! Поглянь на нові люди свої! Дай же їм, Господи, узнати Тебе, істинного Бога, як ото узнали землі християнські, і утверди в них віру правдиву і незмінную. А мені поможи, Господи, проти врага- диявола, щоб, надіючись на Тебе і на твою силу, одолів я підступи його! "

Саме тут, у момент Хрещення нашого народу князем Володимиром народилася східнослов'янська православна цивілізація, і саме Київ став містом - основоположником історичної, культурної, моральної й духовної епохи в житті всіх слов'янських народів, центром християнства, центром духовного збагачення. 





  

Немає коментарів:

Дописати коментар