15 квітня 2015 р.

Браво, кияни!

"Ці чотири роки подорожі - 
краще, що було в моєму житті"
Валерій Петущак

Звичайний киянин, мешканець Солом'янки, вчений-кібернетик і затятий яхтсмен Валерій Петущак здійснив свою дитячу мрію, яка з'явилася завдяки захопленню книгами Жуля Верна. Він наважився на відчайдушну авантюру - навколосвітню подорож! У компанії вірного Екіпажу, що складався лише з його дружини - Наталії Македон, на вітрильнику "Лелітка" довжиною 9 м у 1994 - 1998 роках він перетнув три океани. На щоглі яхти "Лелітка" прапор України майорів у портах 18 країн світу.

Сьогодні Валерій Дісанович розповідав про це учням 5-6-х класів приватної школи "Афіни".
Яхта "Лелітка" - справжній символ України. Лелітка - давнє українське слово, означає "блискітка", як наводить у своєму словнику Борис Грінченко. У чудовій пророчій книзі О.Братка-Кутинського Лелітки - це дочки богині Лелі - однієї з найдавніших арійських богинь. Леля - це праматір Всесвіту - богиня води. 
Українські яхтсмени діяли не тільки як мандрівники-мореплавці, а і як дослідники української історії. Їм судилося новим поглядом дослідити історію Полінезії. Наші мандрівники були вражені спільністю рис у побуті й культурі полінезійців та українців. Тисячі метрів відзнятої відеоплівки розкривають разючі явища нашої давнини.
А скільки питань було у юних слухачів! Можливо зараз у когось з них "народилася" мрія і він також закохається в океан та вирушить у подорож навколо світу.
З вигуками "Браво!" закінчилася ця незвичайна зустріч з відважними людьми - першими українськими яхтсменами, які перетнули три океани та 15 морів.
 
 
Навколосвітню подорож художньо описано Валерієм Петущаком в книгах "Солоний гопак" та "Ходіння за три океани". Остання - перекладена польською мовою та видана у Варшаві. 
Не згасло бажання пригод у Валерія Дісановича і сьогодні. Через кілька днів він знову вирушає у подорож як капітан яхти.
 
Сім футів Вам під килем, пане Капітане! 

1 коментар:

  1. Героїчні люди, гарний приклад для романтичної молоді, яка мріє про незвідані краї та пригоди! Георгій Лукянчук

    ВідповістиВидалити