29 квітня 2015 р.

А вже весна, а вже красна...

"А вже весна, а вже красна,
Із стріх вода капле,
Молодому козаченьку
Мандрівочка пахне.
Помандрував козаченько
У чистеє поле,
За ним іде молода дівчина:
"Вернися, соколе!"

Відродження нашої духовності залежить від кожного з нас. 
17 квітня в бібліотеці відбулося народознавче свято "А вже весна, а вже красна...", учасниками якого були учні 5-х класів ЗСШ № 187. В цей день до нашої бібліотеки завітав творчий колектив "Вулиця", який займається реконструкцією народних обрядів, у складі лірника Сашка Гончаренка, Мирослави Татарчук - наукових співробітників Національного музею народної архітектури та побуту України і Галини Шалагінової - педагога, редактора, подвижноці народної творчості. 
Що ж таке "вулиця"?
Після Великодніх свят молодь збиралася на танці, ігри й розваги; починалася так звана "вулиця" (своєрідні молодіжні вечорниці на вулиці, просто неба).
"Крім пісень, танців і хороводів під час "вулиці" виконувалися ще й інші веселі забави, що їх так багато знала наша молодь. "Вулиця" в українському селі - це була дуже своєрідна форма традиційної розваги молоді. Там плекалася пошана до народної пісні, народних традицій, розвивалися кращі товариські відносини і зароджувалась справжня чиста людська любов" (Олекса Воропай "Звичаї нашого народу")
Творчий колектив "Вулиця" ознайомив дітей з веснянками, здивував народними іграми та забавами. Під звуки ліри діти водили хороводи : круговий хоровод "Подоляночка", ключевий хоровод "Кривий танець", який є символом пробудження життєвої енергії, цим танком дівчата вітали весну і запрошували швидше вступати в свої права, та "Вербовая дощечка".

Немає коментарів:

Дописати коментар