31 січня 2021 р.

Місія – Космос

Сьогодні минає 3 роки, як не стало першого та єдиного космонавта незалежної України, Героя України, людини з великим серцем та безмежною любов’ю до Батьківщини – Леоніда Костянтиновича Каденюка, незабутнього друга нашої бібліотеки.
28 січня йому б виповнилося 70 років. 
Для всіх поколінь молодих українців його яскраве життя стане прикладом наполегливості у здійсненні своєї мрії.

Народився майбутній космонавт у селі Клішківці Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Після закінчення школи навчався в Чернігівському військовому авіаційному училищі. Був льотчиком-випробувачем та отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

У 1997 році з 19 листопада до 5 грудня тривав політ українського космонавта у складі міжнародного екіпажу на космічному кораблі «Колумбія». Леонід Каденюк проводив у космосі експерименти з вивчення впливу невагомості на рослини та організм людини.

Спогади про космос, детальний опис польоту описав космонавт у своїй книзі «Місія – Космос».

«Було усвідомлення незавершеності польоту», - говорив автор.

Думки, висловлені Леонідом Каденюком в різні роки, залишаються актуальними і для нашого часу.

«Спостереження за Землею й космосом я сприймав як читання надзвичайно цікавої та рідкісної книги, яку тримати в руках пощастило одиницям. Глобальність побаченого мною в космосі, мабуть, сприяло тому, що я трохи по іншому почав сприймати світ, життя на Землі і давати інші оцінки проблемам нинішнього суспільства- наскільки правильно воно організовано та співіснує. При погляді на Землю було і те, що викликало тривогу. Наприклад, відразу впадає в очі надзвичайно тонкий шар атмосфери, який плівкою огортає нашу планету. Це мене вразило. Майнула думка: ”Невже життя на Землі існує завдяки такому тоненькому прошарку, який забезпечує різноманіття життя на планеті і його безпеку?»

«Захоплення неймовірною красою Землі супроводжувалося думками про недосконалість  людського суспільства, законів, за якими воно існує і які поглиблюють дисгармонію між  ним і природою».

«Дивлячись на планету з космосу, особливо гостро усвідомлюється безглуздість щорічних витрат трильйонів доларів на виробництво, розміщення та збереження ядерної, хімічної, бактеріологічної зброї та інших видів самознищення людини.  Безумовно, все це смертоносне ”сміття” в біосфері планети спрямоване не лише проти людини, але й проти всього живого, що на ній існує».

«Космос – це не нескінченна порожнеча, як здається на перший погляд. Він переповнений унікальною інформацією, і тією, про яку ми навіть не підозрюємо, але такою нам потрібною. Нові знання будуть породжувати нові питання. І так – до нескінченності»,- писав Леонід Каденюк.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар