27 листопада 2021 р.

Горить свіча і хліб лежить, і пам'ять полум' ям тремтить...

 Запали свічку: 27 листопада - День пам'яті жертв голодоморів

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам' ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх три.

Масовий штучний голод 1921-1923 років

Голод став наслідком пограбування українського села продзагонами Червоної армії на тлі посухи в південних і східних регіонах України і був використаний в придушенні національного визвольного руху, адже голодні селяни більше не мали змоги допомагати повстанцям. 

Голодомор 1932-1933 років

За масштабами і нелюдським характером Голодомор 1932-1933 років виокремлюється серед усіх злочинів, учинених комуністичним окупаційним режимом проти української нації, і є геноцидом. Кількість жертв  перевищувала загальну кількість загиблих у всіх країнах під час першої світової війни.

Масовий голод 1946-1947 років

Голод був результатом злочинної діяльності комуністичного режиму, що за допомогою суворого адміністративного тиску та репресій викачав з українського села майже всю сільськогосподарську продукцію й вивіз за межі України.

Мільйони українців вбили голодом, невинні люди несправедливо стали жертвами режиму. Це наша історія, яку важливо шанувати та про яку важливо розповідати.

Про ті події написано багато книг та знято фільмів, але, як і раніше, залишається більше запитань, ніж відповідей. 

Ці книги допоможуть розширити знання про голод, його жертв і тих, кому вдалося вижити.

Тож бережімо пам' ять та борімося!



Немає коментарів:

Дописати коментар