28 червня 2022 р.

Вільна. Сильна. Незалежна

28 червня - День Конституції України . 
Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.

Що таке Конституція? 

Основний Закон, який декларує цінності держави.

Стаття перша Конституції нашої Держави проголошує, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Стаття друга  затверджує постулат про те, що суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Сьогодні народ України вкотре боронить свою Батьківщину від російських загарбників, мета яких знищити нас, як націюІ перемога у війні залежить від кожного з нас. 

Низький уклін і слава Героям, які боронять  нашу вільну, незалежну Україну! 

Процес конституційного творення в Українській державі має тисячолітню історію. Першою подобою конституції була Руська Правда – збірка стародавнього права, створена у Київській Русі в 11 столітті. У 17 столітті свої законодавчі акти складали і запорозькі козаки. Вони і дали поштовх створенню Конституції Пилипа Орлика – договору, що регламентував відносини гетьмана, козацької старшини, державний устрій тогочасної України, права та обов'язки людей. Створена у 1710 році вона стала першим документом, подібним на сучасні європейські конституції, документом великої значущості в історії українського державотворення. Знаковими для українського конституційного творення стали і різні версії конституцій, які були розроблені у період з 1917 по 1921 рік. Різні проекти створювалися навіть тоді, коли ймовірність відстояти українську незалежність була дуже малою.

Попередники сучасної Конституції : Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік. Конституція УНР – 29 квітня 1918 року. Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року. Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.

22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціального тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана в Музей книги і друкарства. 13) У 2019 році в мережі «Інтернет» з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КОНСТИТУЦІЇ СВІТУ

• Конституція Сан-Марино вважається найстаршою з чинних конституцій (1600 рік);

• Конституція Індії є найбільшою у світі (395 статей, 12 додатків, 500 правок, 117400 слів);

• найменшою конституція вважається у США;

• у Великій Британії та Ізраїлі немає конституцій, є лише тимчасові акти та закони;

• у Конституції Австралії прописана зарплата генерал-губернатора;

• у Конституції Еквадору закріплені права не лише громадян країни, а й навколишнього середовища, як екосистеми;

• у Лівії конституцією офіційно затверджено Коран;

• у Конституції Японія чітко пише про офіційну відмову у війні через поразку в Другій світовій;

• Конституція Мальти проголошує країну нейтральною, яка прагне до миру;

• Конституція Польщі є першою реально чинною в Європі (1791 рік).



 
Ксерокопія частини списку Конституції Пилипа Орлика староукраїнською мовою, яка знаходиться в Музеї гетьманства.

З Днем Конституції України!


Немає коментарів:

Дописати коментар