26 липня 2022 р.

Нація нескорених

Звитяжним сторінкам великої історії України, героям минулого та сьогодення, що у різні часи незламно боролися за нашу землю, свободу та незалежність присвячує свої роботи майстер історичного живопису Андрій Серебряков. 


Картина художника Серебрякова Андрія
Рейд. Спекотне літо 2014 року 
130х70 см. полотно, олія, 2021 р.

До вашої уваги картина "Рейд. Спекотне літо 2014 року" художника Андрія Серебрякова, яка нагадує нам про події 2014 року, рейд десантників тилами ворога в період з 19 липня по 10 серпня 2014 року. На картині зображено початок героїчного рейду 95-ої десантно-штурмової бригади влітку 2014 року на сході України. Цей рейд відомий також як "рейд Забродського" - за прізвищем командира легендарної 95-ї бригади генерала-лейтенанта Михайла Забродського, командувача Десантно-штурмовими військами (2015-2019), Героя України. 

Головною метою рейду було деблокування на південному сході Луганської і на сході і півдні Донецької областей підрозділів Збройних Сил України, які потрапили в оточення на російсько-українському кордоні.

Американський військовий експерт Філліп Карбер розповів, що

"Михайло Забродський і його 95-та бригада на початку серпня стали частиною військової історії. Вони прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш аж до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських артилерійських батальйонів, які знаходилися вже на українському боці кордону, забрали їхню зброю і обладнання. І це - найдовший рейд збройного формування у військовій історії світу».

На презентації цієї картини генерал Михайло Забродський наголосив, що для нього дуже важливою є пам’ять про ті події. «Ця картина відтворює певні події літа 2014 року. Це творча робота художника Андрія Серебрякова, який достатньо прискіпливо і детально поставився до художнього відтворення того, що відбувалося в червні-серпні 2014 року в степах Донбасу. Після консультацій з деякими учасниками тих подій, встановлення деяких фактів, в тому числі і з використанням деяких матеріалів народився такий сюжет, присвячений рейдовим діям 95-ї окремої аеромобільної бригади», – сказав він.

«На мій погляд, досить вдало обраний момент, тому що це самий початок рейдових дій. Коли всі ми ще сповнені сил, енергії, бажання. І найголовніше – і всі ми ще живі. Це пам’ять. Це художній твір. Це, як книга, відтворена на полотні. Це не фотоматеріали і це не відосики. Це те, як людина, яка не була учасником подій, їх відчувала, відчувала, що тоді відбувалося. Тому це має подвійну ціну», – сказав генерал-лейтенант.

«Я був здивований, коли сказали, що хочуть намалювати картину. Тому що в моєму житті такого ще не траплялося. І якщо подіі, в яких я мав честь брати участь, дійсно гідні того, щоб бути відтвореними на полотні – це може приносити лише задоволення. Від мене велика дяка за пам’ять, що ми пам’ятаємо, пам’ятають нас…» – додав він.

«Ми – солдати і сержанти, офіцери, ми не можемо впроваджувати медалі, ордени, не маємо права. А висловити свою солдатську шану командиру, який виконував бойові задачі, і не просто виконував задачі, а й повертав людей живими, це вартує багато... Всі ці картини говорять про те, що все це частинки одного ланцюга. Протягом століть це одна й та сама війна проти одного й того самого ворога. І одні й ті самі козаки, тільки сіли вже не на коней, а на БТРи. Дякувати Богу, що в нас є командири, які можуть вести нас перемагати. Ми завжди готові встати під ваші знамена, ваше командування. Для нас це честь». -  Олег Кушніренко, військовий.

Із інтерв’ю комбата 95-ї аеромобільної бригади Ігоря Герасименка - одного з наймолодших військових Героїв України: «Наш колишній командир Забродський їздив з нами на всі серйозні завдання. Нас, молодих комбатів, він навчав воювати. А коли побачив, що ми можемо працювати самостійно - почав відпускати самих. Він давав нам самостійність. Це виховувало в нас відповідальність і мотивувало, що дуже в нагоді під час виконання бойових завдань. Принцип, яким ми керувалися тоді і у всіх інших випадках - не кидати своїх ні за яких обставин. Це не просто девіз, який ми вимовляємо, а й доводимо на ділі».

Як і сотні років тому легендарний козацький отаман Іван Сірко теж визволяв з полону своїх побратимів. 


Картина художника Серебрякова Андрія
Отаман Іван Сірко. Визволення побратимів 
150х60 см, полотно, олія 2019 р.

Наша історія – це історія боротьби. 

Нам є що пам'ятати і чим пишатися.

Щоб Пам’ятали...

І ми показуємо, що у великого народу є велика історія. 

Саме сьогодні, як і тисячоліття тому, українські воїни героїчно боронять країну та надійно тримають щит Європи. Ми нація, яка вразила весь світ.

Слава Україні!

 

         

 


Немає коментарів:

Дописати коментар