8 квітня 2021 р.

Ромська національність: культура, звичаї, традиції

8 квітня - Міжнародний день ромів

«Роми – це окраса будь-якої країни». (Петро Чорний, співак, музикант, композитор)

Картина художника Олексія Гадібаді

Цей день присвячений історії та самобутній культурі ромського народу, який представляє найбільшу етнічну меншину в Європі.

Роми — група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу — в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк. Мова ромів належить до індійської групи індоєвропейських мов.

На українські землі роми прийшли приблизно в 15 столітті, говорить історик Василь Яблонський. Вони переселилися сюди з країн Південної і Центральної Європи, і ставлення корінного народу до кочівників було швидше доброзичливим, ніж ворожим. А в радянський час циган почали активно залучати до колгоспів. «Вони залишались найбільш волелюбним народом. Їхній спосіб життя йшов урозріз з радянським розумінням тотального закріпачення та контролю. З одного боку – показували театр ромів у Москві та пісні, а з іншого – жорсткі переслідування, в тому числі за відсутність прописки, за мобільний спосіб життя».

Риси національного характеру:

Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів. Шлюби з представниками інших національностей для ромів - виняток, і саме тому упродовж тривалого часу їм вдається зберігати мову і культурні традиції.

Професії:

Традиційно роми займалися роботами, які дозволяли їм зберегти кочовий спосіб життя. Чоловіки були торговцями худобою, дресирувальниками, артистами, ковалями і музикантами.

Сім'я, звичаї та традишії:

Класична сім'я ромів складається з подружньої пари, дітей, які не перебувають у шлюбі,  щонайменше одного одруженого сина, його дружини та їхніх дітей. Після вступу в шлюб молода пара, як правило, живе з батьками чоловіка. В ідеалі, на той час, коли старший син буде готовий піти разом зі своєю сім'єю, молодший син одружується і приведе в сім'ю свою нову дружину. Раніше шлюби традиційно організовували старійшини сім'ї або групи для зміцнення родинних зв'язків, хоча в кінці ХХ століття ця практика значно скоротилися. Головною особливістю шлюбних союзів ромів була виплата калиму батькам нареченої батьками нареченого. Поява дитини в сім’ї є особливою подією. Вона забезпечує продовження сімейної лінії і додає родині більшої пошани. Багатодітність притаманна ромам, хоча й не всі вони мають великі сім’ї.

Виділяють три основні гілки, або нації:

Келдерари - котляри-лудильники, що прийшли з Балкан, а потім із Центральної Європи, які є найбільш численними.

Іберійські роми, або жітанос, - ромська національність, представники якої проживають в основному на Піренейському півострові, в Північній Африці і на півдні Франції. Сильні в мистецтві розваг.

Мануш (від французького manouche), також відомі як сінті, - ромська національність, представники якої живуть в основному в Ельзасі та в інших регіонах Франції і Німеччини. Серед них багато шоуменів і циркачів.

Кожна ромська національність розділена на дві або більше підгруп, що відрізняються професійною спеціалізацією або територіальним походженням.

Культура ромів:

Культура ромів дуже різноманітна і багата. Роми вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор. Усна народна творчість представлена піснями, казками, переказами та бувальщинами, прислів’ями, загадками. Більшість  ромів залишили слід саме в мистецтві. Адже мистецтво є синонімом свободи. Ромські мотиви мали вплив на музику, літературу та мистецтво світу, зокрема, в Україні є вони в творчості Степана Руданського, Миколи Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін. З самого початку свого існування роми були тісно пов’язані зі співом, танцями і акторською грою. Вони пронесли цю традицію протягом століть. У світі є багато співаків, акторів і   музикантів, які мають ромське походження.

Відомі роми України:

Ігор Крикунов, український режисер, актор театру і кіно, педагог, громадський діяч та Народний артист України.

Земфіра Кондур, правозахисниця.

Василь Жадан, український співак, голова національно-культурної громадської організації «Ромале», автор і композитор, естрадний виконавець.

Петро Чорний, український співак та композитор, Заслужений артист України, лауреат численних національних і міжнародних музичних премій.

Дмитро Клімашенко, український продюсер та співак, Заслужений артист України.

Галина Юрченко, українська громадська діячка, правозахисниця.

Михайло Семенцов, відомий військовий льотчик часів Другої світової війни.







Немає коментарів:

Дописати коментар