14 листопада 2020 р.

Мистецтво жити поруч


                     16 листопада – Міжнародний день толерантності

«Любов виникає з любові: коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю» 

                                                                                               Григорій Сковорода                           

ТОЛЕРАНТНІСТЬ (терпимість) означає, що кожний вільний дотримуватись своїх переконань і визнавати таке ж право за іншими.

Ми всі різні. Але ми всі рівні. Толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей.

Риси толерантності: терпіння, доброзичливість, здатність співпереживати, уміння слухати, витримка, довіра, чуйність, уміння поставити себе на місце іншої людини, почуття гумору.

                        Пропонуємо вам книги, які вчать толерантності:

НЕСТАЙКО, В. В КРАЇНІ СОНЯЧНИХ ЗАЙЧИКІВ

Всі твори видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка несуть у собі особливий заряд довірливості та доброти.

Головний герой цієї книги – добрий, розумний та кмітливий хлопчик Веснянка з країни Ластовинії. Хлопчик врятував тисячі дітей від хуліганців, переміг лихого пана Морока і став веснянкуватим героєм Країни Сонячних Зайчиків. Ця книга вчить нас не бути байдужими та завжди допомагати іншим.

ВАЙЛЬД, О. ХЛОПЧИК-ЗІРКА ТА ІНШІ КАЗКИ

Прекрасна історія про маленького хлопчика з холодним безжалісним серцем. Історія про те, як важливо навчитися любити та жертвувати собою заради близької людини, тому що тільки любов здатна перетворити шматочок льоду в гаряче людське серце.



КІПЛІНГ, Р. МАУГЛІ

Зразками толерантної поведінки є тварини. Вони виховують із людського дитинчати гідну та благородну людину.




ЛІНДГРЕН, А. МАЛИЙ ТА КАРЛСОН, ЩО ЖИВЕ НА ДАХУ

Ця книга вчить любові та терпимості до тих, кого любити важко. Карлсон для Малюка не відчайдушний хуліган, а скоріше одинока дитина, яка потребує уваги, ласки та сімейного затишку. Малюк, не дивлячись на свій маленький вік, дуже добре це розуміє.



МІЛН, А.А. ВІННІ-ПУХ ТА ВСІ-ВСІ-ВСІ

Герої дуже добре ладнають, не дивлячись на різні інтереси та абсолютну несхожість один із одним. Ця казкова історія дуже добре ілюструє тему толерантності.




ПОРТЕР, Е. ПОЛІАННА

Дивовижна історія дівчинки-сироти, яка при різних обставинах уміла радіти життю і змогла допомогти багатьом людям, навчивши їх своїй улюбленій грі – грі в радість.




РОУЛІНГ, Д. ГАРРІ ПОТТЕР І ФІЛОСОФСЬКИЙ КАМІНЬ

Герої абсолютно різні люди, але завжди готові виручити один одного в біді, простягнути руку допомоги в критичній ситуації, вони дружать, не дивлячись на різні характери.



Будьмо толерантними!



Немає коментарів:

Дописати коментар