27 листопада 2020 р.

Голодомор: знищення ідентичності

28 листопада – День пам’яті жертв Голодомору

«Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду, найдовшого й наймасштабнішого експерименту з русифікації, а саме – винищення української нації»

Рафал Лемкін

Голодомор 1932-1933 років, одна з найтрагічніших сторінок української історії, яка поглинула мільйони безневинних, - не підлягає забуттю…

Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Майже кожна родина має свою трагічну історію тих часів.

В пам’ять жертв Голодомору прочитайте ці книги:

Барка, В. Жовтий князь
Роман став основою фільму «Голод-33» Олеся Янчука. Жовтий князь – символічний образ демона зла, що сіє страждання і смерть. Цей твір вводить читача в реальні обставини українського геноциду – Голодомору 1932-1933 років, які особисто пережив Василь Барка.

Конквест, Р. Жнива скорботи
Твір розкриває правду про геноцид проти українського народу. Книга вперше побачила світ у 1986 році, коли сам факт Голодомору 1932-1933 років не визнавали не тільки в колишньому Радянському Союзі, а й у багатьох країнах Заходу.

Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні
Ця книга – результат дослідження страшного Голодомору 1932-1933 років, що набув характеру геноциду українського народу, вшанування пам’яті жертв трагедії. Книга складається з 18 регіональних томів та зведеного тому. Загалом у Книзі вміщено 6000 свідчень очевидців із 204 тисяч, зібраних за останні роки.

Самчук, У. Марія 
Цей роман-хроніка був написаний письменником-емігрантом Уласом Самчуком у 1933 році. Сильнішого твору про Голодомор в Україні нема й досі. Автор описує трагедію однієї селянської родини, а це є втіленням трагедії всієї української нації. Роман «Марія» - одна з тих книг, прочитавши яку, враження залишаються на все життя. Цей твір є першим пам’ятником жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Талан, С. Розколоте небо 
Роман про Голодомор в Україні, про родину, яка б могла бути щасливою, якби не трагічні події, що відбувалися в Україні. Ця книга нікого не залишить байдужим, адже в ній страждання наших предків. Це й досі болить кожному свідомому українцю.

Згадаймо тих, хто загинув в муках голоду!

Запалимо свічку пам’яті у своєму вікні!




  

Немає коментарів:

Дописати коментар