11 травня 2023 р.

Курсом світла і демократії

 


Демократія - це система управління, яка заснована на участі громадян у прийнятті рішень і контролі дій влади. Це означає, що громадяни мають право на свободу висловлювання своїх думок та ідей, а також на участь у опитуваннях, виборах та референдумах.

Одним з ключових елементів демократії є співпраця між громадянами і органами влади. Це означає, що влада повинна працювати на користь громадян, враховуючи їх потреби та інтереси. У свою чергу, громадяни мають право на доступ до інформації про дії влади, а також на можливість висловлювати свої пропозиції та зауваження щодо роботи органів влади.


Партнерство «Відкритий Уряд» — багатостороння міжнародна Ініціатива, що покликана об‘єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян.


20 вересня 2011 року у рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН вісім країн-засновниць (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) започаткували міжнародну Ініціативу «Партнерство „Відкритий Уряд“», підписавши Декларацію Партнерства.

Станом на 1 січня 2023 року до Ініціативи приєдналися 76 країн. Україна приєдналась до Ініціативи 2011 року


Тиждень відкритого уряду - це можливість для громадян взяти участь у діалозі з органами влади та долучитись до процесу прийняття рішень. Це також можливість для влади показати свою відкритість та готовність до співпраці з громадянами. Цей проєкт нагадує про важливість активної позиції громадян. Зокрема про те, що потрібно брати участь у різних громадських опитуваннях у Дії щодо перейменувань вулиць, тощо. Цікавитись суспільним життям та оглядати петиції на офіційному сайті та підписувати ті, які вважаєте за потрібне. Також користуватись можливістю вносити свої пропозиції на розгляд.


Таким чином, тиждень відкритого уряду - це важлива подія, яка сприяє розвитку демократії та співпраці між громадянами та органами влади. Вона нагадує та акцентує, що громадянам варто бути більш активними, відповідальними та усвідомленими.

Немає коментарів:

Дописати коментар