24 травня 2023 р.

У витоків нашої писемності

 


Щорічно 24 травня в усіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури й урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія - вчителів словенських. Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило і Мефодій походили зі знатного і благочестивого роду і проживали в грецькому місті Солуні. 24 травня церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія.

Вчені вважають, що слов'янську писемність було засновано в 9 столітті, приблизно 863 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" за ім'ям одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому старший брат Мефодій.

Було створено дві абетки - глаголиця та кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов'янською Євангеліє, Апостол і Псалтир.

Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.


Цікаві факти про слов'янські мови та писемність:

  • До слов'янських відносять кілька десятків сучасних мов, на яких говорять близько 440 мільйонів чоловік. Всі слов'янські мови мають приблизно 80% загального лексикону. 
  • Імовірно, предком сучасних слов'янських мов є праслов'янська мова, яка існувала приблизно в 2-1 столітті до н.е. Ніяких її письмових пам'яток не виявлено.
  • Багато людей вважають, що найдавнішою літературною пам'яткою, написаною праслов'янською мовою, є "Веллесова книга". Однак більшість сучасних вчених впевнені, що це фальсифікація 1950-их років. Не існує ніяких матеріальних доказів існування такої книги.
  • У 9 столітті Кирило і Мефодій розробили писемність старослов'янської мови, яка був заснований на діалекті жителів сучасних Салонік. Як алфавіт для неї використовувалися кирилиця і глаголиця. Мова існувала в основному для написання книг, в побуті ж її не використовували.
  • У старослов'янській мові не було теперішнього часу, але було чотири форми минулого і три майбутнього. Також у ній було 6 відмінків, як у сучасній українській мові.
  • У наш час ентузіасти створили штучну міжслов'янську мову, яка використовує загальні для більшості слов'янських мов правила і слова. Її можуть розуміти жителі майже всіх східноєвропейських країн. Послухайте казку міжслов'янською мовою і перевірте, чи багато речень ви зрозуміли.

Немає коментарів:

Дописати коментар